Skip to main content
Međunarodni skup o izvršnom postupku

Izazovi novog ZIO

Dobro organizovano društvo zahteva nezavisno, nepristrasno i efikasno sudstvo. Mi, kao izvršitelji, imajući na umu naše iskustvo, u ovome imamo značajnu, gotovo centralnu, ulogu. Kao pravosudna profesija moramo biti svesni svoje odgovornosti prema dužniku, prema poveriocu, ali i prema društvu. Na nama je velika odgovornost, ali je to u isto vreme i veliki izazov – poručio je Mark Šmic, predsednik Međunarodne unije izvršitelja (UIHJ) pred međunarodni skup koji je održan krajem oktobra u Beogradu, na kome se govorilo o izvršnom postupku i aktuelnim nedoumicama koje on sa sobom nosi. 

Uz organizatore iz „Lyceum iuris”, prisutnima su se obratili i Vidak Latković, predsednik Komore izvršitelja Crna Gore i Predrag Ćatić iz Udruženja banaka Srbije. 

Koji su problemi u primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz ugla sudije Privrednog apelacionog suda, a koji izazovi pred javnim izvršiteljima u svetlu najavljenih izmena i dopuna ZIO-a, bile su neke od tema gostujućih panelista. 

Mladen Nikolić, sudija Privrednog apelacionog suda, je održao predavanje na temu problema primene ZIO sa osvrtom na praksu Privrednog apelacionog suda i govorio je o mogućim rešenjima. Mark Šmit, gost iz Belgije, je stavio fokus na tendencije razvoja profesije samostalnih izvršitelja u svetu, dok je Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije, istakla izazove pred kojima su se našli javni izvršitelji u svetlu najavljenih izmena i dopuna ZIO.

Okrugli sto je bio namenjen javnim izvršiteljima, advokatima sa težištem rada u građanskim postupcima prinudnog ostvarenja potraživanja, odnosno rešavanja sporova nastalih u dužničko-poverilačkim odnosima, pravnicima-praktičarima u bankarskom sektoru, pravnicima u privredi, višem menadžmentu banaka i drugim privrednim subjektima.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.