Skip to main content
Dragana Boljević - predsednik društva sudija Srbije

Sudije o ustavnim amandmanima

Sudije o ustavnim amandmanima
Sagovornici

Dragana Boljević

Predsednica Društva sudija Srbije
Društvo sudija Srbije

Naša rubika “Dvougao” u ovom broju preimenovana je u “Jednougao” jer smo ostali uskraćeni za drugo mišljenje. O predloženim ustavnim amandmanima i na naša pitanja odgovorila je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, a njeno mišljenje, kao što je poznato, deli veliki broj sudija.

1. Da li predloženi ustavni amandmani doprinose jačanje nezavisnosti sudstva?

Činjenica je da sudije i predsednike sudova više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet sudstva - VSS, i da će sudije odmah biti birane na mandat do penzionisanja, a ne prvo na probni trogodišnji period. Međutim, uvedena su nova rešenja koja mogu služiti, a naše iskustvo govori u prilog zaključku da su zato i uvedena, kao prenosnici političkog uticaja na sudstvo. Ima ih više, i svako pojedinačno je zabrinjavajuće. Odgovor je, dakle - ne.

2. Kako razumete predloženi položaj Pravosudne akademije u postupku izbora sudija?

Propisivanje završetka obuke u akademiji kao dodatnog uslova za prvi izbor sudija, zbog prethodnog odabira njenih polaznika, vidim kao instaliranje jednog od načina za provođenje političke vlasti na pravosuđe, naročito zato što akademija nema garancije nezavisnosti. O tome da je akademija nezavršena i još uvek slava institucija zaključeno je još 2014.

3. Šta je po Vama neophodno menjati u Ustavu Republike Srbije?

Dovoljno je bilo urediti da sve sudije i predsednike sudova bira VSS, ukinuti probni trogodišnji mandat sudija, urediti da sudije biraju svoje, a profesori i advokati svoje predstavnike u VSS. Moglo se i zabraniti da aktuelni političare ne budu članovi VSS, a da na njihovo mesto budu izabrani po još jedan predstavnik profesure i advokature. To bi bilo dovoljno. I to je Srbija i dogovorila sa EU.

4. Da li je donošenje Zakona o lobiranju antikoruptivna mera?

Nisam se bavila tim zakonom. Verujem da jeste, ali ne verujem da baš ni da se ozakonjenjem otklanjaju prigovori neetičnosti određenih ponašanja, niti da se na korupciju može bitno uticati samo donošenjem zakona. Potrebna je politička volja da svi državni funkcioneri i službenici zakon, i ne samo taj, primene.

5. Da li je lobiranje ružna reč?

Ja sam više zagovornik otvorenog zastupanja ideja i slobodne razmene argumenata.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.