Skip to main content
Advokati nezadovoljni položajem: Živimo od stranaka, a stranke nemaju novca

Novi predsednik Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici

Zbog isteka mandata prvog saziva Skupštine Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici, formiranom 2013. godine, održani su izbori i za novog predsednika Ogranka AKVS izabran je advokat Martin Bačić, dok je novi potpredsednik advokat Dušan Nikolić.

Izbornoj sednici Skupštine AKVS, održanoj 10. februara, prisustvovalo je 22 advokata, a članovi Izborne komisije bili su Dora Sabo Lalić, predsednica, i Olga Radičević Vidaković Hadnađ i Filip Krstić, članovi.  

U izveštaju Izborne komisije se navodi da je Martin Bačić dobio 20 glasova, Dragan Dašić dva, dok za kandidata Miodraga Batinića niko nije glasao. 

Advokati su glasanjem izabrali i sedam članova Izvršnog odbora Ogranka AKV u Subotici i u novom mandatu, naredne tri godine, članovi će biti advokati Joža Laslo, Magdolna Sabo Čajkaš, Nenad Vuletić, Čaba Nađ, Mirjana Vojnić, Milica Dojić i Andrea Vilagoš Marijić.

Izbori u subotičkom Ogranku AKV prošli su bez nepravilnosti i Izborna komisija nije primila nijednu primedbu na rad ili rezultate, a prema rečima nekadašnje predsednice Magdolne Sabo Čajkaš, protekli mandat nije bio nimalo lak, a obeležili su ga protesti advokata.

 - Imala sam težak period jer je za vreme mog trogodišnjeg mandata bilo obustave rada advokata. Organizovali smo odlaske na proteste u Novi Sad i Beograd što je značilo da treba obavestiti i okupiti skoro 200 advokata koji pripadaju Ogranku AKV u Subotici koji obuhvata Severnobački okrug, dakle osim advokata iz Subotice, tu su i kolege iz Sente, Ade, Mola, Bačke Topole i okolnih mesta. Osim toga, u Subotici je održan kraj protesta kada su nam gosti bili i predstavnici Advokatske komore Srbije i svih drugih advokatskih komora – izjavila je za „Kolegu“ Magdolna Sabo Čajkaš, advokatica.

Pre osnivanja subotičkog Ogranka AKV u Subotici je postojala samo osnovna organizacija, a formiranjem ogranka formirano je i nekoliko komisija među kojima je i Komisija za praćenje angažovanja advokata po službenoj dužnosti, Komisija za međunarodnu saradnju, zatim za usavršavanje advokata i mlade advokate koji aktivno rade, objasnila je Sabo Čajkaš. 

 - U istom periodu, za više od tri godine, bilo je izmena mnogih zakona zbog čega smo organizovali razna predavanja. Pozivali smo stručnjake koji su nam ukazivali na te novosti u zakonima i olakšali su nam praktičnu primenu – kaže Magdolna Sabo Čajkaš.

Na pitanje kako ocenjuje položaj advokata u Srbiji rekla je da su advokati u celoj zemlji u izuzetno teškom položaju.

 - Mi živimo od stranaka, a stranke nemaju novca. Takse su visoke i drastično je smanjen broj parničnih predmeta u sudovima i sve to osećamo upravo na svojim leđima – zaključila je advokatica Magdolna Sabo Čajkaš.

—Biljana Vučković

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.