Skip to main content
Dr Suzana Kujundžić Ostojić - predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca

Tolerancija - pokazatelj naprednog društva

Sagovornici

Dr Suzana Kujundžić Ostojić

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca
Nacionalni savet Bunjevaca

1. Kako ocenjujete međunacionalnu toleranciju u Subotici i Srbiji?

Ako bismo birali grad u Srbiji u kome je najviše izražena međunacionalna tolerancija, onda bi to sigurno bila Subotica. Viševekovni zajednički život nekoliko konfesija i nacionalnosti vremenom stvorio je prelep i otvoren grad za sve. Mnogi to i prepoznaju kao šarm grada: mekoću i toplinu starosedelaca. Ipak, ima i problema koje valja pomenuti, a odnose se na bunjevačku zajednicu koja je nekako u većoj meri skrajnuta, postavljena na društvenu marginu. Bez rukovodećih ljudi iz svoje zajednice, na mestima direktora škola, javnih preduzeća ili nekih drugih bitnih pozicija u Subotici, ali i šire. Ovakav pristup bi se morao promeniti kako bi bunjevačka zajednica imala približno iste mogućnosti napredovanja poput ostalih. Ako posmatramo međunacionalnu toleranciju na nivou Pokrajine, ona je daleko veća nego što je to u južnoj Srbiji, barem prema rečima i tvrdnjama onih nacionalnih manjina koje imaju nacionalne savete u tom području. Tolerancija ne nastaje ni brzo, ni lako, ni jednostavno – to je komplikovan društveni proces koji je teško povratiti na staro stanje ukoliko se poremeti. Ratna dešavanja devedesetih godina prošlog veka se još uvek osećaju u društvu i biće potrebno još mnogo vremena da se stanje vrati barem na ono kako je nekada bilo – ukoliko je to uopšte moguće, jer, zbog mogućnosti dobijanja stranih pasoša, upravo nacionalne manjine najviše i najbrže napuštaju Suboticu, odnosno Vojvodinu. Time se narušava nacionalna šarolikost, pa i brojnost nacionalnih manjina. Subotica i Pokrajina sada već imaju vrlo značajnu intelektualnu dijasporu po celom regionu i šire, a šteta je što se takav kapital nije inkorporirao u naše društvo. 

2. Koliko ima međunacionalne tolerancije u Srbiji?

Međunacionalna tolerancija se gradi vremenom, poverenjem i jednakošću  prava i obaveza, kao i jednakim mogućnostima napretka u javnom, privrednom i bilo kom drugom segmentu društva. A toga, na žalost, još uvek nema; bar ne u onoj meri koliko bi bilo potrebno. Imamo sjajne manjinske zakone koji se vrlo često ne primenjuju. Kada nam bude važno kako neko radi svoj posao pre nego što proverimo koje je vere ili nacionalne pripadnosti, tada ćemo imati tolerantno društvo. Od toga smo, u ovom trenutku, još daleko. 

3. Koji su pravni instrumenti kojima možemo uticati na smanjenje negativne tolerancije?

Obrazovanje je bilo i biće pokretač svakog društva, tako i srpskog. Potrebno je od malih nogu upoznati različitosti i ići im u susret, a ne plašiti ih se i zatvarati u svoja uska okruženja, jer nema naprednog društva bez razmene misli, ideja i stavova. Zato je tolerancija pokazatelj višeg stepena društvene svesti, ali i razvoja u duhu otvorene i velike Evropske unije u kojoj nema granica, osim onih koje sami oko sebe postavimo. 

Osim toga, potrebni su efikasni i dobri zakonski uslovi za razvijanje, rad i napredak svih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Republike Srbije, što je velika šarolikost, bogatstvo različitosti, ali i društveni izazov. 

Projekat podržan od strane Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.