Skip to main content
130 filmova iz Evrope i svetska premijera domaćeg Ajvara

„Zlatni toranj” FEF Palić uručen Jadnicima

Sagovornici

Radoslav Zelenović

Direktor
Festival evropskog filma Palić

Ana Marija Rosi

Režiser

Uručenjem nagrade „Zlatni toranj“ filmu Jadnici reditelja Lađa Lija na Letnjoj pozornici na Paliću završen je 26. Festival evropskog filma Palić (FEF).

Žiri glavnog programa, u sastavu Lorens Tuli, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Silas Cumerkas i Tom Burke, poručio je da su Jadnici „uspešna kombinacija žanrovskog narativa i da ne govore samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta“. Specijalno priznanje Festivala dodeljeno je reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za „detaljan portret jedinstvenog antiheroja“ iz filma Okovan. Specijalno priznanje je dodeljeno i rediteljki filma Ajvar Ani Mariji Rosi za bavljanje „univerzalnom dilemom globalnog sveta kroz prizmu veze u raspadanju“. „Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljen je reditelju filma Oleg Jurisu Kurseitisu, zbog „majstorskog preplitanja brutalnosti i humanosti, beznađa i snažne lepote“. Nagrada „Žiri kritike“ dodeljena je filmu Žetva reditelja Miše Antadzea, a nagradu je uručio žiri u sastavu Vesna Perić, Nik Pinkerton i Kiron Korles. Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je glumici Martini Apostolovoj za glavnu ulogu u filmu Irina Nadejde Koseve.

Ovogodišnje izdanje FEF održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. U okviru predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u više od 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika je uživala i u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima, koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Od novih filmova Pedra Almodovara, Kena Louča i braće Darden, koji su već ušli u istoriju filma, do debitanata koji pretenduju da se nađu tamo, od ostvarenja nagrađenih na velikim festivalima do dokumentaraca koji se bave gorućim problemima današnjeg društva – različita su ostvarenja na programu festivala. 

– Svaki festival želi da na programu, u sedam dana, ima Almodovara, Kena Louča i braću Darden. To je dobra mogućnost svima nama da vidimo nove autore, a njima opet da vide gde su u odnosu na velikane. Nažalost, najčešće kada odaberemo filmove na Kanskom filmskom festivalu u maju, nemamo vremena da kontaktiramo agente autora i dovedemo ih na Palić, ali iskustvo nam govori da su mnogi mladi autori, koji su na festival došli pre desetak godina, sada ono što čini esenciju evropskog filma – kaže direktor FEF Palić Radoslav Zelenović. 

Za ovogodišnji FEF rekao je da ga vidi kao mesto „gde ćemo se ponovo susresti sa evropskim filmovima koji otvoreno, kritički govore o vremenu u kome živimo, a problema, kao što znamo, ima mnogo“.

Teme koje preokupiraju evropske autore, primećuje, sve su ono što muči i Evropu i evropsku zajednicu i nas koji nismo deo te zajednice, od migranata do ličnih, intimnih problema i načina života, snalaženja u onome što se dešava u Evropi i izvan nje.

Nagrade „Aleksandar Lifka” uručene su scenografu Miljenu Koljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću. 

Premijerno je na FEF prikazan najnoviji film Pedra Almovodovara Bol i slava sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi, a publika je na Letnjoj pozornici gledala svetsku premijeru domaćeg filma Ajvar Ane Marije Rosi. 

– Kada sam počinjala da radim ovaj film jedino što sam znala je da će se zvati Ajvar i da se naslov neće  prevoditi, jer se ajvar ne prevodi. Ajvar se prenosi. Ajvar prave babe i mame, pakuje se u tegle, one su umotavaju u novine i džempere, stavljaju u kofere i prenose preko granice – rekla je Rosi publici i poručila da je ajvar simbol rastanka sa svojom zemljom. 

– Ja se nadam da je ovaj naš Ajvar nešto više od toga – rekla je Ana Marija Rosi. 

Publika FEF Palić je sa izuzetnom pažnjom odgledala priču o „kraju ljubavi dvoje ljudi srednjih godina koji žive u inostranstvu i dolaze za praznik u Srbiju“.  Vida, tumači je Nataša Ninković, i Bane, njega igra Sergej Trifunović, imaju uspešne inostrane karijere, nemaju decu, a Bane u Beogradu ima ljubavnicu za koju je Vida saznala, ali mu to kaže tek pred povratak iz Srbije, na aerodromu. Prema rečima rediteljke Ane Marije Rosi, ajvar je metafora izbegličkih života, on ima simboličku, geografsku i emotivnu odrednicu. 

Gost premijere bio je i ambasador SAD Kajl Skot i brojni filmski radnici iz Srbije i Evrope, gosti FEF Palić. Deo ekipe filma Ajvar izašao je na binu nakon premijere, što je bilo ispraćeno višeminutnim gromoglasnim aplauzom. Publici su se poklonili glumci Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Ivana Šćepanović, kostimografkinja Ksenija Terzović, montažer Mateja Rackov i producent Nikolina Vučetić Zečević. U filmu igraju i Igor Borojević, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Paulina Manov, Aleksandra Janković, Branka Petrić, Mirko Vlahović, Maja Todorović, Srđan Miletić. 

Film Ajvar je rađen u srpsko-crnogorskoj koprodukciji,  nakon Palića će biti prikazan u Herceg Novom i na drugim domaćim festivalima, a od jeseni će biti prikazivan u bioskopima.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.