Skip to main content
Kristina Radojčin - karikaturistkinja časopisa „Kolega”

Uživam da crtam portrete

Uživam da crtam portrete
Sagovornici

Kristina Radojčin

Karikaturistkinja
Časopis Kolega

Kristina Radojčin, karikaturistkinja Vašeg „Kolege” dobitnica je specijalnog priznanja na ovogodišnjim četvrtim Danima srpske karikature.

Mlada i talentovana karikaturistkinja iznenađena je nagradom koju su joj dodelili članovi Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis” na temu vitezova vina, ali se zbog toga oseća počastvovanom pošto su prve tri nagrade, u konkurenciji 150 radova, osvojili profesionalni karikaturisti. 

Na prethodnim konkursima osvojila je drugo mesto i specijalnu nagradu, a za „Kolegu” kaže da je talenat najverovatnije nasledila od roditelja. Osim toga, završila je i Muzičku školu i svira flautu. 

- Oduvek sam volela da crtam i roditelji su me podsticali da razvijam talenat. I majka i otac lepo crtaju i naklonjeni su umetnosti. Ipak, sve do srednje škole nisam ozbiljno slikala, a onda sam počela da radim portrete. Donekle sam uspela u tome i to mi se jako i svidelo. Uživam u tome – kaže Kristina Radojčin. 

U crtanju karikatura talentovana Subotičanka se oprobala tek pošto je odlučila da učestvuje na prvom konkursu Dani srpske karikature. Tada je na temu poznati Subotičani poslala više radova, među kojima je bila i karikatura pevača Zvonka Bogdana i tadašnjeg gradonačelnika Jenea Maglaija. 

- To je bio moj prvi pokušaj da nacrtam karikaturu. Do tada sam išla na časove u školu „Mediči” jer sam želela da upišem umetničku akademiju. Sa ostalim članovima te škole sam i izlagala radove za „Noć muzeja”. Na konkurs za karikature sam se prijavila jer volim da crtam portrete, ali pošto je bila reč o karikaturama pokušala sam da ih izobličim. Karikatura je za mene drugačija od običnog crteža jer ima specifičnu priču. Jasnije objašnjava temu, može da je shvati ko kako hoće, nosi satiričnu poruku, a čak i negativna tema može izazvati podsmeh – kaže Kristina Radojčin i dodaje da je kod karikature na svakome ponaosob da li će se uvrediti ili ne, ali da uvek svi treba da imaju na umu da je to ipak karikatura, a ne klasičan crtež. 

- Lakše mi je da radim na zadatu temu, čak i onda kada ništa ne znam o toj temi. Bitno mi je samo da imam barem malu sliku u glavi, da čujem nečiji utisak o tome i onda počinjem da gradim sloj po sloj kao kada pravite snežnu kuglu – kaže karikaturistkinja. 

Koliko vremena će posvetiti jednom radu zavisi od toga „koliko brzo joj klikne tema”. 

- Ako imam jasnu sliku dovoljno mi je tri do četiri sata, ali ako mi se ne svidi to što sam nacrtala moram uraditi još nekoliko crteža, ali ne mogu to uvek istog dana da uradim. Iskreno, za mene je karikatura nešto sasvim novo, a crtanje mi je na drugom mestu. Posvetila sam se engleskom jeziku i predajem ga onlajn i moji planovi su više vezani za taj posao. Na crtanje me inspirišu prvenstveno osećanja, i lepa i melanholična, a svaka tema koju dobijem za „Kolegu” mi predstavlja uživanje. Ne znam gotovo ništa o pravu, ali pomoću ljudi koji su u tom poslu mogu jasno da shvatim šta se dešava – zaključuje Kristina Radojčin, autorka zaštitnog lica „Kolege”, za kog kaže da je inspiraciju pronašla u svom ocu.

- Mislim da sam nesvesno nacrtala tatu. Htela sam da zaštitni lik „Kolege” bude prijatan lik.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.