Skip to main content
11. Međunarodni regionalni Festival savremenog pozorišta „Desire“

Urban: Naš posao je da menjamo ono što treba da se menja

Sagovornici

Urban Andraš

Reditelj
Pozorište "Deže Kostolanji"

Predstavom Bitef teatra M.I.R.A, u Subotici je u novembru otvoren 11. Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desire“. U okviru velike pozorišne manifestacije odigrane su predstave iz devet zemalja, a prateći program „Akademija“ ponudio je izuzetan sadržaj ljubiteljima savremenog teatra. 

Reditelj Andraš Urban, direktor pozorišta „Deže Kostolanji”, koje je domaćin i organizator festivala, pred prvu predstavu izjavio je da smo „kao i druge sredine skloni da pokušavamo da očuvamo komfor i da na festival, kao i na Bitef, gledamo kao na ventil koji će odraditi naš posao”. 

– Naš posao je upravo ovde i sada, da menjamo ono što treba da se menja, a ne da čekamo da neko drugi to uradi, a mi se u ponedeljak vraćamo građanskom teatru iz 19. veka – rekao je Urban. 

Jedno vreme je tragedija Bitef teatra bila nemogućnost da se implementira, i sama Mira Trailović je govorila o tome da se Bitef najteže implementira među glumcima jugoslovenskog glumišta, poručio je Andraš Urban, i dodao da i danas traje borba da se shvati da su umetnost i pozorište vrlo ozbiljna stvar, da to nije samo mašina koja radi i koja se gleda iz nekog kulturnog običaja. 

– Uvek osećamo adrenalin i taj dan kada otvaramo festival doživljamo kao neku vrstu praznika. „Desire” je za sve nas koji ga radimo vrlo značajan i ozbiljan praznik – rekao je Andraš Urban i naglasio da ovaj festival za Pozorište „Deže Kostolanji” traje cele godine. 

– Radimo festival koji zovemo stvarnost. Dakle, nismo buntovnici, revolucionari samo za vreme festivala, već cele godine, jer se ne bavimo time samo osam, već 365 dana. To nam je život – zaključio je Urban. 

Prve festivalske večeri publika je videla i Krug trupe Nasera Belaza, koreografsko ostvarenje iz Pariza, a 11. „Desire” imao je podnaslov „Sada i ovde”, koji prema rečima Urbana govori isključivo o pozorištu. 

– Ne bežimo nikada od političkih iščitavanja, međutim, ovoga puta se isključivo radi o pozorištu, kakvo je sada i kakvo je ovde. „Desire” okuplja pozorišta iz regiona koja su spremna da se suoče sa svim pitanjima koja su važna i koja se tiču nas i naših života – objasnio je. 

Na „Desire akademiji“ održana je i Međunarodna konferencija „Omladinska angažovana kultura“ u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, na kojoj su učestvovali predstavnici organizacija i institucija EU država i zapadnog Balkana. 

Festivalski program ponudio je predstavu trupe „Hodvorks“ iz Budimpešte sa koreografijom Fatamograna Adriena Hoda. Pozorišna trupa „Simptomi“ iz Budimpešte izvela je predstavu Simptomi – rijaliti u podrumu u režiji Reke Sabo. Odigrana je Građanska neposlušnost, predstava Zlatka Pakovića režirana u Ustanovi kulture Stari grad, zatim predstava Dolap turskog teatra Taldans, u režiji Mustafe Kaplana. Teatar „Apolo 111“ iz Bukurešta izveo je Medejine momke u režiji Andreja Mažerija, dok je Regionalni kreativni atelje iz Kanjiže predstavio Vreme tmine Kinge Mezei. Selma Spahić predstavila se na „Desireu“ sa predstavom varaždinskog Glugl teatra Med zidima. 

Na 11. „Desire“ Urban je doveo dve predstave Igora Vuka Torbice, to su Bakhe – kratka istorija propadanja Narodnog teatra iz Bitolja i Tartif u koprodukciji Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta. 

Odigrani su performansi Jožefa Nađa Mnémosyne na kojima može da prisustvuje samo 20 ljudi. 

Slovensko mladinsko gledališće imalo je predstavu Suprotnost stvari u režiji Borisa Nikitina, trupa „Moment“ iz Maribora predstavu Heroj 3.0 – više od reči. Pozorišni program se završio predstavom u Urbanovoj režiji Kapital Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja. 

Ovogodišnji susret obeležilo je i sećanje, komemorativni skup, na najvernijeg gledaoca pozorišnih predstava, Josipa Tikvickog iz Subotice, koji je preminuo u 101. godini neposredno pred početak festivala koji je mnogo voleo i pratio.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.