Skip to main content
Kokan Mladenović režirao popularni crtani film u Subotici

Gustav je kriv za sve!

Sagovornici

Kokan Mladenović

Reditelj

U pozorištu „Deže Kostolanji“ u Subotici premijerno je 21. decembra odigrana predstava Gustav je kriv za sve. Popularni crtani film na pozorišnu scenu postavio je reditelj Kokan Mladenović, a na pres konferenciji je zajedno sa glumcima poručio „Svi smo mi Gustav“. 

A ko je bio Gustav? Gustav je poznati lik mađarskog crtanog filma. Službenik, državljanin, radnik koga izrabljuju, idealista sluga režima. 

 – Predstava Gustav je kriv za sve je neobična, jer koristeći jedan posve poznati lik našeg detinjstva, Gustava, koji ima svoju međunarodnu slavu, preispituje okolnosti u kojima mi danas živimo i okolnosti u kojima bi se danas našao Gustav, a to je 50 godina nakon što je izmišljen. To je u vremenu tranzicije i postideologije. Hteli smo da vidimo šta se danas dešava sa njim – kaže poznati reditelj Kokan Mladenović. 

Jezik ove predstave je Gustavov jezik. U predstavi se govori onako kako se govori u crtanom filmu. 

 – Probali smo da istražimo celu estetiku crtanog filma i da sami kreiramo zvučne i video kulise, a samog oficijelnog teksta koji će se razumeti – nema – kaže reditelj. 

Kao što naziv predstave govori, i Kokan Mladenović ističe da je „nama za sve kriv Gustav, jedan običan čovek koji podnosi sve, trpi sve, koji je saučesnik u uništavanju sopstvenog života“. 

 – U zemlji Gustava i u zemlji kukavičkog građanstva hteli smo fenomenom Gustava da ukažemo na to da smo za sve što nam se događa krivi mi sami. U ovom sjajnom pozorištu sam već radio Oblak u pantalonama i ovde je sjajna ekipa koja je sama kreirala jezik ove predstave, našla je način kako da ondašnji Gustav iz crtanog filma postane naš savremenik – poručuje Mladenović i dodaje da Gustav nije slavan lik samo mađarske kulture, već i kulture Srednje Evrope, ali ima i ogromnu popularnost u zemljama bivše Jugoslavije, u istočnoj Nemačkoj, Slovačkoj, svuda gde se prikazivao, čak je proglašen za jedan od najboljih crtanih filmova ikada emitovanih u Kanadi. 

 – Taj Gustav jeste običan mali čovek iz onog perioda socijalizma, a mi smo probali da vidimo prednosti i mane tog malog čoveka danas i ovde u potpuno novim društvenim okolnostima, u postideološkom vremenu, u vremenu neoliberalnog fašizma, a ne kapitalizma, i došli smo do čudnog zaključka: Gustav više nije tako simpatičan – naglašava reditelj. 

Prema njegovim rečima, Gustav je „saučesnik u zločinu koji je izvršen nad njegovim životom“. 

 – Gustav je obilato pomogao svim tim ljudima da ga ponize, da ga učine sigurnim glasačem svih vladajućih partija, da mu drastično smanje plate, da njegov posao bude privremen i nesiguran. Ta vrsta građanskog kukavičluka i građanske nesvesti na kraju košta njega i njegov život. I kako to sjajno kaže Marko Šelić Marčelo: mi moramo da shvatimo da neispunjavanje građanskih obaveza vodi direktno u gubitak građanskih prava. Mrzi vas da mislite, mrzi vas da se bunite, mrzi vas da glasate, e onda ćete živeti kao Gustav – poručio je Kokan Mladenović.

U predstavi igraju David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš i Krista Sorčik. Maske je uradio Nenad Gajić, kostimograf je Marina Sremac, scenograf Marija Kalabić, kompozitor Arpad Serda i dramaturg Kornelija Goli. 

Za glumce je najveći izazov bio to što ne koriste jezik, a istovremeno ispuštaju zvukove, puštaju video projekciju i koriste maske sa kojima su puno eksprimentisali, kako glumiti u scenama bez lica.

 – Rad je bio ogroman i zanimljiv izazov. Obožavam da radim sa ovim ljudima. Postepeno smo stvarali predstavu i mislim da smo uspeli da napravimo instresantnu pozorišnu scenu – kaže glumac Imre Elek Mikeš. 

Jedina glumica, koja predstavlja žensku energiju, kaže da je predstava Gustav je kriv za sve bizarna.

 – I tehnički i fizički je veoma naporno raditi Gustava, ali mi smo u odličnoj kondiciji i sigurna sam da će publici biti super – zaključila je Krista Sorčik.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.