Skip to main content
Deseti jubilarni Desire Central Station

Festival otvorila Urbanova „Hasanaginica”, a zatvorio ljubljanski „Lajbah”

Festival otvorila Urbanova „Hasanaginica”, a zatvorio ljubljanski „Lajbah”
Sagovornici

Urban Andraš

Reditelj
Pozorište "Deže Kostolanji"

Jubilarno 10. izdanje Festivala „Desire Central Station”, koji organizuje pozorište „Deže Kostolanji” i Udruženje za promociju savremene umetnosti „Desire”, održano je u Subotici u periodu od 23. novembra do 1. decembra, a devetodnevni susret savremenih pozorišta otvorilo je Novosadsko pozorište predstavom „Hasanaginica”, u režiji Andraša Urbana. 

Reditelj Andraš Urban, idejni tvorac i organizator „Desirea”, najavio je 19 programa pred početak festivala.

- Podnaslov ovogodišnjeg festivala bio je „Barbaricum”. Predstave nisu birane po tom nazivu, već je to igra ili vizura na osnovu koje se predstave mogu tumačiti. Kao termin Barbaricum, prostor u kome varvari žive, u ovom slučaju nema istorijsko značenje. Možemo ga posmatrati na taj način da Balkan i istočna Evropa iz aspekta moderne i zapadne civilizacije postoje kao Barbaricum. Problemi kojima se bavimo se mogu tretirati kao varvarski problemu u nedostatku određene civilizovanosti. Takođe, na varvarstvo ili Barbaricum možemo gledati iz ugla licemernog sistema ili društva kao na jedan drugačiji, nekonvencionalni pristup slobodi u odnosu raznih svetova – objasnio je Urban. 

Predstave i edukativni program „Desire akademia” održani su na tri pozorišne scene i u Savremenoj galeriji, a Festival je ove godine raspolagao sa oko 13 miliona dinara što je bolje u odnosu na prošlu godinu. 

- „Hasanaginica” u mojoj režiji se bavi tradicijom i zakonima, a u središtu priče je žena. Prvog festivalskog dana, u režiji Jožefa Nađa, „En-kanp” iz Ljubljane izveo je koreografiju „Dark Union”. Pozorište sa Briona, u režiji Lenke Udovički, odigralo je „Bakhe”. U ovoj predstavi uloge tumači 12 žena i one govore o svojim životima pozivajući nas u mračne prostore svojih duša. „Porodica bistrih potoka” iz Brezovice je odigrala predstavu „Intima” koja je lišena komercijalnih nepotrepština. Publika je videla zagrebački „Montažstroj” u izvođenju Krleže, u režiji Zlatka Pakovića. Glumci se kroz Krležin lik bave zastavama na ovim prostorima – kaže Andraš Urban.

Slovensko mladinsko gledališče izvelo je na festivalu „Idiote” u režiji Nine Rajić Kranjac. „Hero 2.0” izveli su Uroš Kaurin i Vito Vajs iz Slovenije, a „Šest likova traži autora„ Olivera Frljića prikazalo je savremeni način ispitivanja novih identiteta. 

- „Via Negativa” iz Ljubljane igrala je „365 padova”. To je neverbalna predstava koja se bavi ravnotežom i kako ulažemo napore da ustanemo. Na programu je bio „Bojte se Alaha: Smisao života i smrti Ćamila Sljarića” koju izvode Bosansko narodno pozorište Zenica i KC Novi Pazar – kaže Urban. 

„Ledene doktrine” izveli su „Metanoia Artopedia” iz Segedina, a glumci iz Francuske pripremili su koreografiju „Trenuci odsustva”. Inženjerski teatar Ahe iz Sankt Petersburga došao je sa predstavom „Diktatura”, dok su „Simptomi” iz Budimpešte igrali „Slatinski cvet”. Poslednje predstave na festivalu bile su „No(je)va Makedonija”, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog teatra Bitola, Urbanov „Doktor Faust”, takođe u izvođenju teatra iz Bitola i „Queendom” Veronike Sabo iz Budimpešte. 

„Desire Central Station” zatvoren je koncertom grupe „Lajbah” iz Ljubljane.

Kroz intimne razgovore sa sudijama, advokatima, pravnicima praktičarima, duboko smo zaronili u profesiju

Aktuelnosti i gorući problemi u sferi prava i društva uopšte.

Izveštavanje sa lica mesta, delić atmosphere sa stručnih savetovanja i drugih skupova u okviru pravne delatnosti

Osvrti i stručne kritike u domenu kulture i umetnosti

Eminentni stručnjaci vode Vas kroz pravne teme

Kratka forma u kojoj dva sagovornika nezavisno odgovaraju na ista pitanja, svako iz svog ugla

Svojevrsni rečnik pravnih termina

Problemi i moguća rešenja za smanjenje negativne međunacionalne tolerancije u praksi iz ugla pravnika praktičara

Besplatno!

U mogućnosti ste da potpuno besplatno, na Vašu kućnu adresu, primate naredne brojeve časopisa „Kolega“. Ukoliko pak želite da prestanete da primate naš časopis, obratite nam se putem adrese elektronske pošte.

Ukoliko se prijavite, na Vašu adresu će svaka tri meseca, stići bilten Kolega koji će Vas uputiti u aktuelnosti iz Vaše struke.